fcr-afrr

FCR / aFRR

FCR (primaire reservevermogen) is het vermogen dat onder regie van de primaire regeling wordt geactiveerd. De primaire regeling is een lokaal uitgevoerde automatische inrichting, die binnen maximaal 30 seconden zorgt voor een constante verhouding tussen frequentieverandering en installatie(vermogens)-verandering.

Het doel van de FCR is frequentieverstoringen in het gehele (internationaal) gekoppelde hoogspanningsnet te stabiliseren, ongeacht de oorzaak en locatie van de onbalans. Ernstige frequentieverstoringen kunnen leiden tot automatische belastingafschakeling en in het ergste geval een black-out veroorzaken.

 

Voor het real-time handhaven van de Nederlandse vermogensbalans maakt TenneT vooral gebruik van biedingen regelvermogen (aFRR) en reservevermogen (mFRRsa) die door marktpartijen aan TenneT zijn aangeboden.

Het inzetten van biedingen regel- en reservevermogen voor de balanshandhaving gebeurt actueel (real time) in de bedrijfsvoering. Dit regel- en reservevermogen wordt uitsluitend gebruikt om de vermogensonbalans te corrigeren.

 

Envitron kan met haar EMS batterij opslag systemen en windmolens die zelf geen FCR/aFRRfunctie bevatten, geschikt maken voor FCR/aFRR sturing. Mits het batterij opslag systeem/windmolen park aan door Envitron en TenneT gestelde eisen voldoet. Het EMS van Envitron kan vervolgens door een BSP’er gekoppeld worden voor directe sturing.

Geschikt voor

Daar waar men batterijsystemen of windparken met grote vermogens en capaciteit wil inzetten op de FCR en/of aFRR markt.

Hoe FCR / aFRR werkt

De regeling van Envitron meet lokaal de netfrequentie en kan snel op veranderingen in de frequentie automatisch op- en afreageren.
De regeling kan geschikte batterijsystemen en windparken aansturen volgens de specificaties die door TenneT zijn opgesteld.

Voorbeelden van FCR / aFRR

Deze organisaties gingen je voor

Veelgestelde vragen

Is het Envitron systeem geschikt voor mijn merk en type omvormer?

Wij ondersteunen alle veelvoorkomende gangbare merken omvormers.

Wat zijn de mogelijkheden als jullie mijn omvormer niet ondersteunen?

Het kan zijn dat jouw type omvormer nog niet door onze software wordt ondersteunt. In veel gevallen bouwen we de ondersteuning gratis voor je in. Soms adviseren we om een software update te laten uitvoeren op jouw omvormers. In enkele gevallen is het simpelweg niet mogelijk om jouw omvormers te sturen. Dat hoor je dan ook van ons.

Ik heb een oude omvormer. Kan ik dan alsnog curtailen?

Voor sommige merken omvormers geldt dat oudere versies het curtailen kunnen belemmeren. In sommige gevallen komt het voor dat we het curtailen afraden. Wij adviseren altijd passend naar jouw situatie.

Ik het een terugleverbeperking en mag maar gedeeltelijk terugleveren. Kan ik dan alsnog curtailen?

Het Envitron systeem beschikt over een dynamische vermogensregeling functie die rekening houdt met jouw terugleverbeperking. Jij kan daardoor ook curtailment met een terugleverbeperking.

Heb ik een eigen internetverbinding nodig voor het systeem?

Nee, dat is niet nodig. In de Envi.Base controller zit een geïntegreerde router die zorgt voor een stabiele en onafhankelijke internetverbinding.

Kan ik de data ook ergens in zien?

Ja, Je ontvangt van ons inloggegevens voor jouw persoonlijke energiemanagementportaal waarop je de opwekdata en andere gegevens kunt bijhouden.

Kan ik ook het verbruik van apparaten achter mijn hoofdaansluiting inzichtelijk maken?

Ja, je kunt zo veel meetpunten toevoegen als je wilt. Geef jouw gewenste meetpunten door aan een van onze verkoop medewerkers zodat zij een passend meetplan voor je kunnen opstellen.

Rein Schuil

Ontdek vandaag geheel vrijblijvend nog alle mogelijkheden

Onze specialist staat jou graag te woord

Eigen technische dienst

Direct toegang tot technisch inhoudelijke ondersteuning. Al onze werkprocessen zijn ISO-gecertificeerd, Onze installateurs beschikken over VCA en NEN3140 stipel certificaten. Wij zijn erkend installateur door InstallQ.

Op Nederlandse bodem

Onze hardware en software is volledig ontwikkeld in Groningen. Ook wordt de data verwerkt en opgeslagen op door Envitron beheerde servers in een Nederlands datacentrum.

Volledige ontzorging

Samen brengen we jouw behoeftes in kaart en maken we de kansen zichtbaar die jou verder helpen, We ondersteunen je vanaf het eerste moment en bieden verschillende SLA's voor het beheren van jouw installaties.