Afgelopen jaar heeft Smurfit Kappa Vandra, marktleider in vervaardiging van golfpapier en karton, besloten om meer aandacht te besteden aan energiebesparing bij haar productielocatie in Oosterhout (NB).

Via een referentie kwam de vestigingsmanager van Smurfit Kappa Vandra bij Envitron uit. “De keuze voor Envitron is gemaakt omdat nog niet eerder iemand het probleem van uit de basis is aangevlogen”, aldus Jan.

Een van de grootste uitdagingen voor Smurfit Kappa Vandra was dat er een inzicht moest worden verkregen in de energiestromen van machines in de 22.000 m2 grote productielocatie. Inzicht in het verbruik op hoofdniveau was in dit geval niet voldoende. Daarom zijn eerder dit jaar de belangrijkste energiestromen geïdentificeerd en zijn er meer dan 20 elektra- en gassensoren geplaatst.

Dankzij de energiedata, interviews met werknemers en een technische scan van de installaties is er een rapport opgesteld met besparingskansen en terugverdientijden. Jan: “Op basis van de bevindingen kom je tot de ontdekking hoe je het snelst kunt besparen. Bij ons zal vooral gedrag moeten veranderen, omdat de techniek in grote lijnen op orde is.”

In 2020 wordt op basis van het gelopen traject een bedrijfsbrede campagne opgesteld waarbij bewustwording van het energiegebruik onder werknemers centraal zal staan.

Uiteraard zal Envitron betrokken blijven bij de implementatie van de campagne. We willen de medewerkers van Smurfit Kappa Vandra bedanken voor de openheid tijdens de gesprekken en de fijne samenwerking. We kijken uit naar de resultaten!