Of er voor Envitron veel veranderd vanwege Corona? Ja, zeker. Het virus en de gedwongen onthaasting van de wereldeconomie brengen nieuwe uitdagingen met zich mee voor ieder bedrijf. De Corona uitbraak brengt gelukkig niet alleen uitdagingen met zich mee maar ook unieke kansen. De situatie zorgt voor een nieuw perspectief van de markt waar wij ons in begeven en dat gaat ons helpen. Wij zien de crisis niet alleen als uitdaging maar ook als een krachtige motor voor verandering. Die gaan we gebruiken.

We merken dat een aantal opdrachtgevers wacht met het accepteren van offertes. Een andere bijkomstigheid is dat de verhuurder van ons kantoor ons heeft verteld dat ons kantoor dicht moest. We werken als team Envitron (15 mensen) nu al weken volledig digitaal en dat is even wennen. Installaties moeten soms wachten, de leveringszekerheid van onderdelen is niet altijd even inzichtelijk en doordat er veel geld verloren is gegaan op de beurs zullen sommige bedrijven een kleiner innovatiebudget hebben. Gelukkig werken wij veel samen met technologiebedrijven die niet heel conjunctuurgevoelig zijn.

Het werd snel duidelijk dat thuiswerken een positieve invloed heeft op onze productiviteit. Wij werken al jaren met Jira en het grootste deel van onze interne communicatie verloopt via verschillende channels op Slack. We zien, zonder uitzondering, dat alle mensen in ons team gemotiveerd zijn om door te werken en verantwoord omgaan met hun werk. Dit zorgt ervoor dat we trots zijn op elkaar en dat geeft een goed gevoel tijdens je eigen werk. Natuurlijk is het wennen om volledig thuis te werken en om elkaar niet te zien overdag. We organiseren daarom digitale borrels en we spreken elkaar vaak. We hebben gezien dat thuiswerken ook voor rust en focus kan zorgen, je hebt het namelijk volledig in eigen hand.

Ons bedrijf begeeft zich in de frontlinie van een nieuwe markt. De ontwikkeling van die nieuwe markt gaat onverminderd door. De transitie naar duurzame energie krijgt juist door deze pauze een breder draagvlak. De uitstoot in de meest vervuilde steden staat even stil en je ziet dan men ineens weer kilometers ver kan kijken. De opbrengsten van zonnepanelen breken records en het nieuws staat bol van de nieuwe vondsten en ontwikkelingen in de duurzame energiesector.

De hernieuwde aandacht voor de gezondheid van onze leefomgeving zal zorgen voor meer druk op de fossiele energiesector en andere schadelijke systemen. We zullen na het opstarten van de wereldeconomie zien dat de uitstoot weer wordt wat ‘ie was, maar men zal zich herinneren hoe schoon het was tijdens de pauze. Dit is het momentum dat wij voor ons moeten zien te winnen met Envitron.

Niet iedere startup vaart in een vloot die door kan varen in deze storm. Er zullen veel bedrijven zijn die in zwaar weer komen. Wij hebben dus een unieke kans om vaart te maken waar anderen vastlopen. We hebben een professionele bemanning en we stellen onze koers nauwkeurig bij. Het is niet onze eerste storm en het zal ook niet de laatste zijn.