‘Waardepropositie’ hoor je vaak in startupland. Wie of wat is dat toch? -Het zal vast iets te maken hebben met waarde en een propositie. Volgens internet is een propositie een stelling die waarheid of onwaarheid uitdrukt. Goed. In dat geval is het dus geen wie, maar een wat. Prima. Iets met waarde en een stelling die waar of onwaar is dus. Volgens ons kun je een waardepropositie net zo goed zien als de belofte die jouw bedrijf doet aan klanten. Iets preciezer; de manier waarop een bedrijf een probleem oplost voor iets of iemand die daarvoor wil betalen. Dat kan altijd beter! Toch?

Voor een goede waardepropositie helpt het behoorlijk als je jezelf ziet als eigenaar van een probleem. Stukje inlevingsvermogen. Misschien is het wel om deze reden dat initiatieven als de Ocean Cleanup van Boyan Slat, of de zonne-auto van Lightyear, Tesla van Elon Musk en chocola van Tony Chocolony succes weten op te bouwen. Dit zijn bedrijven met een waardepropositie die gericht is op een maatschappelijk probleem. De mensen aan het roer van dit soort bedrijven weten dat ze dat probleem niet alleen oplossen voor zichzelf, maar voor een heleboel andere mensen om zich heen. Wist je dat de auto ooit synoniem stond aan de vrijheid om te gaan en staan waar je wilde, en dat de computer werd verkocht als de belofte op extra vrije tijd? Zo zijn er ooit een aantal hele succesvolle kleine bedrijven heel erg groot geworden.

Steve Jobs van Apple was het vaak niet eens met wat de meeste mensen vonden. Een leuk voorbeeld is dat hij vertelde dat hij klanten niet altijd gaf wat ze wilden. Huh? Hij vond het de taak van zijn bedrijf om uit te vogelen wat de klant wilde, voordat zijzelf wisten waar ze behoefte aan hadden. Hij was daar vrij stellig in. “Als ik het mensen had gevraagd, dan hadden ze een sneller paard gewild”, vertelde iemand anders die ooit als eerste auto’s kon bouwen. Deze mensen waren ervan overtuigd dat een klant niet weet wat hij of zij wil, totdat ze het zien. Zij zouden het willen als het zo zou werken. Ze waren er in ieder geval van overtuigd dat je bij jezelf moest beginnen en niet bij een ander. Het vinden van de juiste waardepropositie blijft een dubbelzijdig zwaard; een beetje van maggi (lees: de wereld om je heen) en een beetje van jezelf. Een mooi voorbeeld zijn Niels en Tjerk op de boot van de 4greenfoundation (zie blog 1).

Toen NASA astronauten de ruimte in stuurde, wisten ze dat ze geen pennen konden gebruiken, want: pennen zouden niet werken in de ruimte dachten ze. Dat was een probleem. Dus, iemand zei: “Ik maak wel een ruimtepen.” In startupland was de wereld een founder, CEO en een startup rijker. Maar was het een van de groten geweest? Een betere probleemformulering zou zijn: “Kunnen we iets bedenken om astronauten te helpen schrijven in de ruimte?” Nog beter: waarom moeten astronauten schrijven in de ruimte? Antwoord: ze moeten aantekeningen maken van experiment X terwijl ze werken zonder zwaartekracht. In dat geval zou een inspirerende probleemformulering zijn: “kunnen we iets bedenken om astronauten te helpen bij het maken van aantekeningen bij experiment X terwijl ze werken zonder zwaartekracht?” Als het antwoord ja is, hoeft dat niet perse een ruimtepen te zijn. Punt van het verhaal: laat je probleem niet vervuilen door de (bestaande) oplossing(en).

Oke. Nu concreet: waarom lees ik iets over een stel bedrijven en ruimtepennen als ik iets denk iets te lezen over waardeproposities? De reden is simpel: omdat een waardepropositie niet alleen gaat om de oplossing, maar net zozeer om het probleem. Eigenlijk is een compleet bedrijf gebouwd op een waardepropositie; je kan het maar beter 10x overdoen en de beste overhouden, als dat je ten koste van alles vasthoudt aan eerdere opvattingen.

Zo zijn we met Envitron begonnen met een probleem op een zeilboot, toen hebben we ons gericht op technologie, om nu weer terug te komen op het vasteland. Voor de waardepropositie van Envitron zijn we een heel eind; we digitaliseren energiestromen voor iedereen om deze op een eenvoudige manier te optimaliseren. We hebben inmiddels een boel kennis en ervaring met een stuk technologie dat een bewezen probleemoplossend vermogen heeft, en dat willen we graag voor iedereen inzetten en delen. Maar: we zitten ook elke week om tafel met klanten om te achterhalen hoe we onze waardepropositie kunnen verbeteren. Het verbeteren van je waardepropositie blijft ten slotte een continue proces.