Accelerators en pitchcompetities. Kan ik dat eten? Nee. Wat heb ik daar dan aan? Goeie vraag! Vaak is een bepaalde gedachte de basis voor een nieuw bedrijf. Ping! Klaar. Maar om een gedachte om te bouwen naar een goed idee en uiteindelijk een winstgevend bedrijf; dat is nogal een kunst. En behoorlijk wennen. Want: alles bestaat al, en niemand snapt wat jij precies van plan bent. Daar kom je vrij snel achter. De kunst is dan om je niet te laten demotiveren, maar juist daarin de route te vinden naar jouw succes. Lekker vaag he! Maar doe je het goed, dan gaan alle deuren voor je open. Daarom zijn er ook een heleboel mensen die ideeën scouten. Soms omdat ze daar zelf in zijn geïnteresseerd, en soms omdat ze daar namens een ander in zijn geïnteresseerd. Beide erg nuttig als je jouw idee een stapje verder wil brengen.
Als je vandaag de dag je Facebook inricht rondom startups en innovatie dan zie je dat er nogal wat mensen bezig zijn met deze ideeën-kunstenarij. Van Elon Musk met Tesla, SpaceX en the Boring Company of Jeff Bezos en Richard Brandson met soortgelijke dingen. Deze heren begeven zich overduidelijk in de Champions League. Dan slaan we de Europa League even over. In de Nederlandse eredivisie vinden we Adyen, Catawiki  en heel veel andere veelbelovende ideeën. Vervolgens is er de keukenkampioencompetitie (of hoe ‘ie elk jaar maar mag heten) voor regionale toppers en ook de absolute beginners hebben een eigen competitie tussen de lokale spelers. Zo is het met startups ook. Je idee begint klein. Je begint thuis en je promoveert. Je leert of je valt af. En dat is best even wennen voor wereldverbeteraars: want waarom zou jouw idee niet goed genoeg zijn? Je hebt er zo goed over nagedacht! Maar: doe je het goed, dan zijn wildcards voor de Champions League rijkelijk beschikbaar.

De wereld is vloeibaar voor startups: alles kan anders. En alles moet anders. De echte Messi’s van de wereld heten in het startup jargon eenhoorns (unicorns) (ja dat vinden wij ook vreemd klinken), en, als we de berichtgeving mogen geloven, halen ze de ene na de andere miljoenen investering binnen. Google maar eens op iets dat Magic Leap heet. Geld zat zou je denken! Zelfs als het uiteindelijk niet echt werkt zoals het werd bedacht is er zat geld beschikbaar.

Je verhaal vertellen heet een pitch, je ideeën aanpassen heet ‘pivoten’ (draaien), een bedrijf heet een Startup, als je een bedrijf opricht noem je jezelf founder (oprichter), je laten adviseren doe je door coaches (mentors) in een accelerator (versneller), en waarschijnlijk doe je dat in een startup ecosysteem. Die startup ecosystemen kennen overigens ook hun eigen competities: van de Champions League tot de Eredivisie in Nederland met bijvoorbeeld YES! Delft en hier in Groningen met bijvoorbeeld Founded in Groningen, het Launchcafé, Startup City, Campus Groningen en Venturelab. Geld binnen halen doe je met Angel Investors (de engel investeerders), meer geld binnenhalen doe je met een Serie A investering (geen idee waar dit vandaan komt), nog meer met Serie B (logisch), nog meer met Serie C, maar noem het gerust ook ‘funding’ (geld storten). Lang verhaal kort: als je een serieus idee hebt dan heb je een nieuw woordenboek nodig. Helemaal niet moeilijk, wel handig omdat iedereen in startup-land die taal spreekt.

Het idee voor Envitron begon klein. In de kajuit van een zeilboot in de Reitdiephaven van Groningen. Er kwam een nieuwe wereld bij: startupland en alles wat daarbij hoort. We leerden dat een ‘promising’ (veelbelovende) ‘tech-‘startup (een technologiebedrijf) continu moet pivoten om het  idee te pitchen aan angel investors, accelerators, startup coaches en experts om genoeg funding te krijgen en de volgende unicorn te worden in een startup ecosysteem. Je kunt de vertaling vinden in deze tekst.

Want daar gaan we wel voor natuurlijk! Envitron is de volgende Unicorn! Uut Grunn! Over twee weken vertellen we je hoe wij onze propositie hebben moeten aanpassen en de keuzes die we daarin hebben gemaakt. Waarom? Omdat het uiteindelijk niet alleen gaat om het bovenstaande, maar om het vervullen van een behoefte van een klant.. Tot de volgende!