Een Blog? Ja. Waarom? Omdat we het leuk vinden om jou als lezer, of je nu jong of oud bent, mee te nemen in ons avontuur: Envitron. We nemen je in deze serie blogs mee in ons verleden, de lessen die we hebben geleerd, én we kijken naar de toekomst: wat doet Envitron nu en wat zijn we van plan? Gun jezelf vijf minuten vakantie; we nemen je graag mee in onze eerste blog!

…Er was eens géén studentenkamer. Studentenkamers zijn er nu ook niet in Groningen, maar dat is niet het punt van dit verhaal. In plaats daarvan was er namelijk een zeilboot. Die lag in de Reitdiephaven in Groningen, om precies te zijn. Op die zeilboot woonden twee studenten die na hun studie met dat schip de wereld over zouden varen. Dat niet alleen; die wereldreis moest zonder fossiele energie.

Zelfvoorzienend rond de wereld; dat konden we toch vroeger ook al wel? Ja. Klopt. Maar toen deden we de dingen nog een beetje anders; we hadden minder energie nodig en we hadden geen beschikking over de hedendaagse zonnepanelen, windmolens of andere duurzame technologieën. Maar al die techniek hebben we nu toch wel? Ja. Klopt. Maar gebruiken we ook onze eigen energie? Nee. En daarom varen de mannen op de zeilboot op dit moment de wereld over: om te laten zien dat je een heel eind komt met je eigen energie.
Een zelfvoorzienende boot dus. De vraag op die boot werd al snel: hoe halen we het meest uit de energie die we kunnen krijgen? Er waren zonnepanelen, windmolens en een regeneratieve schroef om aan energie te komen, er waren accu’s en een watermaker om energie op te slaan, en er waren verschillende apparaten die aan en uit konden, mocht dat nodig zijn. Dat samen is het energiesysteem op de boot, en dat systeem moet erop gericht zijn zoveel mogelijk te doen met de beschikbare energie. Al die nieuwe technieken met elkaar te verbinden bleek al snel een probleem: informatie was niet beschikbaar of niet bruikbaar. Dat was het begin van Envitron.

Er werd een meetsysteem ontwikkeld, er werd software geschreven en er werden diensten uitgedacht. Zoals Steve Jobs ooit zei dat een computer een verlengstuk was van het menselijk brein; zo maakt Envitron technologie (Environment + Electronics) die een verlengstuk is van onze omgeving. Envitron maakt energiestromen digitaal door ze te meten, en maakt vervolgens slimme software om die energie zo optimaal mogelijk te gebruiken en te verdelen in de lokale omgeving. Meer daarover? Ja! Natuurlijk! Maar wel in een volgende blog.
De boot vaart inmiddels aan de andere kant van de wereld, maar Envitron heeft voet gezet op het vasteland. Envitron verhuisde in korte tijd van een kajuit naar een zolderkamer in de Reitdiephaven, breidde zich uit naar woonkamers aan de Zwarteweg en het Boterdiep, om zich daarna te vestigen op het Energy Transition Center in Groningen.

Zonder teveel te verklappen: er gaat een heleboel veranderen in ons energiesysteem, en Envitron zit er midden in. Je leest erover in de volgende blogs!